Luettu (1455)

Suomen kansallispuistot

suomen-kansallispuistot-7-1

Suomen 41 kansallispuistossa on nähtävillä pohjoisen luonnon koko kirjo metsämaastoista tuntureihin, järviin, jokiin ja saaristomaisemiin. Kansallispuistojen tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus ja tarjota ihmisille mahdollisuus nauttia puhtaan luonnon kauneudesta. Kansallispuistoja löytyy ympäri Suomea, joten ne ovat helposti jokaisen suomalaisen ulottuvilla. Löydä oma suosikkisi tai vieraile vaikka kaikissa! 

Nuuksion kansallispuisto - kansallispuisto metropolin vieressä

Nuuksio on koko Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto, joka tarjoaa hienon kontrastin Helsingin sykkeeseen nähden. Nuuksion suosion takana on sen helppo saavutettavuus, sillä kansallispuistoon pääsee helposti myös julkisilla kulkuvälineillä. Alue on luontonsa puolesta hyvin monipuolinen, sillä puistosta löytyy järvien ja metsien lisäksi lukuisia laaksoja, soita, kallioita, lampia ja rotkoja. Retkeilijöiden iloksi Nuuksiossa on 33 km merkittyjä reittejä, nuotiopaikkoja, laavuja sekä Suomen luontokeskus Haltia, josta saa opastusta alueen luontoon. Tutustu Nuuksion kansallispuiston lähellä sijaitseviin vuokramökkeihin.

Hossa — Suomi 100 -kansallispuisto

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi suomalaisten kansallispuistojen listaan liitettiin uusi tulokas – Hossan kansallispuisto. Kainuun sydänmaille kannattaa tulla ennen kaikkea alueen kirkkaiden vesistöjen, kumpuilevien harjujen ja rauhallisten erämaiden vuoksi. Hossan luonnonnähtävyydet vetävät vertoja monille tunnetuimmillekin kohteille: täällä voi ihailla kanjonijärvi Julma-Ölkyn jylhiä maisemia tai tutustua ikivanhoihin maalauksiin Värikalliolla. Hossan luontokeskus palvelee alueen matkailijoita ja antaa lisätietoa alueen nähtävyyksistä. Kansallispuiston lähellä sijaitseviin vuokramökkeihin pääset tutustumaan Hossan kohdesivulla.

Kolin kansallispuisto - klassikko vailla vertaa

Koli on Suomen tunnetuin symbolimaisema, jota on usein nimitetty myös maan kauneimmaksi alueeksi. Kolin jylhät vaarat ja komeat järvet ovat innoittaneet suuria suomalaisia taiteilijoita 1800-luvun lopulta lähtien, eikä syyttä: korkeiden vaarojen päältä avautuvat maisemat alas Pieliselle ovat kieltämättä henkeäsalpaavan komeita! Kansallispuistosta löytyy monenlaista tekemistä: mahdollisuudet päiväretkeilyyn tai pidemmille vaelluksille, reittejä melontaan ja hyvät olosuhteet veneilyyn. Talvella kannattaa lähteä lumikenkäretkelle tai hiihtämään, sillä hoidettuja latuja on alueella yli 50 kilometriä. Vuokramökki kansallispuiston välittömässä läheisyydessä on oiva vaihtoehto Kolille suuntaavalle matkailijalle. 

Lemmenjoen kansallispuisto - kullankimallusta jokimaisemissa

Suomen pohjoisin ja kooltaan suurin kansallispuisto, Lemmenjoki on tunnettu paitsi kullanetsijöistään myös erämaisen luonnon kauneudesta. Vuonna 1956 perustettu kansallispuisto sijaitsee aivan saamelaisen kulttuurin ydinmailla. Lemmenjoella on mahdollista kokeilla kullanhuuhdontaa, osallistua opastetulle veneretkelle tai tutustua luontokeskuksen tarjontaan. Tuntureiden ympäröimästä jokilaaksosta tunnettu kansallispuisto sopii suuresta koostaan huolimatta myös päiväretkiin. Lemmenjoki on yksi Euroopan laajimmista asumattomista erämaista, joten Pohjois-Lapissa jos jossain saat nauttia hiljaisuudesta esimerkiksi vuokramökissä majoittumalla.

Linnansaaren kansallispuisto - Saimaannorpan kotivesillä

Vuonna 1956 perustetussa Linnansaaren kansallispuistossa riittää kauniita rantamaisemia loputtomiin. Kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa vierailla Linnansaaren vanhalla torpalla, jossa on mahdollista nähdä perinteistä kaskenpolttoa kesäaikaan. Talvella Linnansaaren kansallispuiston maisemista voi nauttia aktiviteettien parissa, sillä alueella on noin 20 kilometriä pitkä reitti retkiluisteluun ja lisäksi hyvät mahdollisuudet hiihtämiseen. Kansallispuiston lähettyvillä sijaitsevia vuokramökkejä löytyy esimerkiksi Savonlinnan ja Varkauden alueelta.

Oulangan kansallispuisto - jokimaisemistaan tunnettu luonnonsuojelualue

Vuonna 1956 perustettu Oulangan kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista. Alue on kuuluisa riippusilloistaan, kanjoneistaan, pauhaavista koskistaan sekä kiemurtelevista jokilaaksoistaan. Valittavana on yhteensä 150 kilometriä reittejä retkeilyyn, joten alueella matkaileva voi lähteä kätevästi päiväretkelle tai mitellä voimiaan kuuluisalla Karhunkierroksella. Oulanka- ja Kitkajoen maisemissa on myös mainiot mahdollisuudet melontaan ja pyöräilyyn. Majoitusta etsiville on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja Kuusamon alueen vuokramökeissä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto - vaeltajan paratiisi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin kansallispuisto, jonka maisemia käy ihailemassa yli puoli miljoonaa kävijää vuosittain. 1930-luvulla matkailijoiden kiinnostuksen kohteeksi nousseelle alueelle perustettiin Pallas-Ounastunturin kansallispuisto jo vuonna 1938. Kansallispuisto laajeni vuonna 2005, kun puistoon yhdistettiin Ylläs–Aakenustunturin alue. Pallas-Yllästunturin alue tarjoaa mahtavat mahdollisuudet patikointiin ja retkeilyyn, sillä tarjolla on runsaasti päiväreittejä sekä klassikon asemaan noussut, 55 kilometriä pitkä Pallas-Hetta -vaellusreitti. Alueen kylistä löytyy matkailupalveluita ja vuokramökkejä moneen lähtöön.

Pyhä-Luoston kansallispuisto - hiljaisuuden kehto

Vuonna 1938 perustettu Pyhätunturin kansallispuisto laajeni vuonna 2005, kun Luoston alue liitettiin mukaan kansallispuistoon. Pyhällä voi tutustua saamelaisten historiallisiiin pyhiin paikkoihin, kurkata syviin kuruihin ja ihailla muitakin geologisia ihmeitä. Pyhä-Luoston alueella on myös mahdollista nauttia todellisesta luonnonrauhasta lähellä Pyhän ja Luoston keskuksia. Nykyään Pyhä-Luosto on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, jonka nähtävyyksiin kannattaa tutustua ajan kanssa. Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla alueen lomahuoneistoissa, hotelleissa ja vuokramökeissä.

Repoveden kansallispuisto - monipuolinen luontokohde lähellä keskuksia

Repovesi on yksi eteläisen Suomen suosituimmista kansallispuistoista, jonka lukuisat järvet, jylhät kalliot ja upeat metsät vetävät puoleensa runsaasti vierailijoita vuosi toisensa jälkeen. Alue sopii kaikenikäisille ja -tasoisille retkeilijöille, sillä 45 kilometriä kattavassa reitistössä on valinnanvaraa jokaiseen makuun. Patikoinnin lisäksi Repovedeltä löytyy paljon melontareittejä, upeat kiipeilymahdollisuudet Olhavanvuorelta sekä talvella laaja latuverkosto hiihtäjiä varten. Noin 200 kilometriä Helsingistä sijaitseva puisto sopii hienosti niin lyhyihin visiitteihin kuin myös pidempiaikaiseen lomailuun. 

Saaristomeren kansallispuisto - osa pohjoisen pallonpuoliskon suurinta saaristoa

Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee maailman kauneimmaksi kuvaillussa saaristossa. Veneilemällä, purjehtimalla tai melomalla voi tutustua saaristokylien kulttuuriin – ja hyvällä tuurilla täällä voi nähdä harmaahylkeitä tai jopa merikotkan. Mikäli omaa venettä ei ole käytettävissä, kansallispuistossa pääsee liikkumaan myös yhteysaluksilla ympäri vuoden. Opastusta alueen luontoon saa Kasnäsissä sijaitsevasta Sinisimpukan luontokeskuksesta tai Paraisten Korppoossa sijaitsevasta Saaristokeskus Korpoströmistä. Saaristomeren alueen vuokramökit tarjoavat mahdollisuuden nauttia elämyksellisestä lomasta merellisen kansallispuiston maisemissa. 

Selkämeren kansallispuisto - koe majakkasaaren ainutlaatuinen tunnelma

Vuonna 2011 perustettu Selkämeren kansallispuisto on yksi Suomen suurimmista kansallispuistoista. Lounais-Suomen rannikolla sijaitseva luonnonsuojelualue on tunnettu idyllisistä majakkasaaristaan, joihin voi tutustua joko omalla veneellä tai kesäisin yhteysaluksella. Suomen puhtaimmalla merialueella kannattaa osallistua sukellusretkelle, sillä valtaosa kansallispuistosta sijaitsee vedenpinnan alapuolella. Kansallispuisto tarjoaa myös mainiot mahdollisuudet purjehdukseen, veneilyyn ja melontaan, muuttolintujen seurantaan ja hylkeiden bongaukseen. Selkämerelle suuntaavien matkailijoiden kannattaa tutustua alueen vuokramökkitarjontaan.

Sipoonkorven kansallispuisto - luonnonrauhaa suurkaupungin läheisyydessä

Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä, ainoastaan 20 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Sipoonkorpi on helposti saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä. Kaikesta huolimatta Sipoonkorpi on hyvin maaseutumainen miljöö, joka on erinomainen paikka kerätä sieniä ja marjoja talven varalle. Alueelta löytyy paljon metsiä, soita, kulttuurimaisemia ja se on myös monien uhanalaisten lajien kasvuympäristö. Lähimpiin vuokramökkeihin pääset tutustumaan Sipoonkorven sivuilla.

Syötteen kansallispuisto - aktiivilomailijan valinta

Syötteen kansallispuisto on tunnettu kumpuilevista tuntureistaan, jylhistä metsistään ja talvisista tykkypuistaan. Alue sopii erityisen hyvin aktiivilomailijalle, sillä tarjolla on peräti 122 kilometriä retkeilyreittejä lyhyistä luontopoluista pitkiin vaellusmaastoihin. Patikoinnin lisäksi alueelta löytyy reittejä maastopyöräilyyn, melontaan, hiihtoon ja lumikenkäilyyn. Syötteen luontokeskus opastaa aktiviteeteista ja luonnosta kiinnostuneita matkailijoita. Majoitusta etsivälle on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja Iso-Syötteen loma-asunnoista ja hotelleista erämaisempiin vuokramökkeihin.

Urho Kekkosen kansallispuisto - suomalaisten suursuosikki

Urho Kekkosen kansallispuisto (Koilliskaira) on ollut retkeilijöiden suosima kohde aina 1950-luvulta lähtien. Nykyään se on Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto, joka tarjoaa erämaista tunnelmaa hiljaisuutta rakastavalle retkeilijälle. Luonnonrauhastaan huolimatta alueen luonto- ja opastukeskukset sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä retkeilyreiteistä. UKK-puistossa vieraileva voi valita reittinsä oman lähtötasonsa mukaan: alueen länsiosan merkityt reitit sopivat parhaiten aloittelevalle vaeltajalle, kun taas puuttomien tuntureiden avarat maisemat vetävät kokeneempia vaeltajia puoleensa. Majoitusta etsivän kannattaa tutustua Urho Kekkosen kansallispuiston lähellä sijaitseviin vuokramökkeihin.

Edellä esiteltyjen kansallispuistojen lisäksi Suomesta löytyy myös lukuisia muita kansallispuistoja: 

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Helvetinjärven kansallispuisto

Hiidenportin kansallispuisto

Isojärven kansallispuisto

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Kauhaneva–Pohjankankaan kansallispuisto

Koloveden kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuisto

Lauhanvuoren kansallispuisto

Leivonmäen kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto

Perämeren kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto

Riisitunturin kansallispuisto

Rokuan kansallispuisto

Salamajärven kansallispuisto

Sallan kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuisto

Tammisaaren saariston kansallispuisto

Teijon kansallispuisto

Tiilikkajärven kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto

Valkmusan kansallispuisto

//www.nettimokki.com/build/images/loader.svg